Met een groep van 12 enthousiaste wandelaars heb ik, onder de bezielende leiding van Stephen Brug van “ Exotische Reizen Suriname”, de Avondvierdaagse van Paramaribo gelopen. Voor het zover was, hebben we eerst een week gebruikt om te acclimatiseren en wat meer van het erg mooie land te zien. Alleen dat deel van de reis was het al waard om de trip te maken. Een vierdaagse tocht naar Isadou, een eilandje in de jungle aan de rand van de Surinamerivier, was wellicht de grootste verrassing. Geweldige natuur, rust, excursies naar dorpjes in de omgeving en een nachtelijke zoektocht naar kaaimannen. Ook het vervoer van en naar Isadou was bijzonder.

De Avondvierdaagse zelf was één groot feest. Van te voren wel wat verhalen gehoord over dansende groepen en kleurrijke kostuums, maar het met eigen ogen zien en meemaken was veel  indrukwekkender dan ik had gedacht. Onze sportieve prestatie, met gemiddeld 15 km per dag, viel in het niet bij die van de lopers in de 78 groepen en misschien ook wel bij die  van de duizenden enthousiaste mensen die urenlang langs de kant zaten te wachten. 

Dat het voor de meeste van ons geen al te zware wandeling was, gaf ons trouwens wel de gelegenheid om onderweg te rusten, weer een tijdje te genieten van het passeren van de groepen en even te praten met het publiek. Men wilde vaak weten waar we precies vandaan kwamen, hoe we het vonden en of we weer terug zouden komen. Voor lopers die de 15 km te min vonden, was er overigens de mogelijkheid om de dubbele afstand te lopen. We zijn zowel vóór als ook tijdens en na de Vierdaagse héél erg goed verzorgd door de begeleiding van Exotische Reizen Suriname!

Voor wie van de feestelijke stemming van de 4 daagse van Nijmegen houdt en ook nog een keer iets heel anders wil zien en ervaren, is de Vierdaagse van Paramaribo een aanrader! 

Willy Engel (deelneemster Vierdaagse van Paramaribo 2013)