Drie maanden naar Suriname voor mijn opleiding. Een droom die eindelijk uitkwam. Ik wilde de mensen, de cultuur, de natuur en de geschiedenis van het land leren kennen. Ik had grootse plannen. Vanuit het vliegtuig zag ik alleen maar broccolistronken. Zo ontzettend mooi! Toen ik eindelijk uit het vliegtuig mocht en mijn koffers had gepakt, botste ik tegen een muur op. Een muur van hitte en van indrukken. Tijdens de rit naar de stad Paramaribo keek ik mijn ogen uit. Alleen maar groen en een paar huisjes. Het rook ook zo apart. Een beetje naar de Intratuin! De dagen erna wende ik al snel. Wat was het hier mooi! Muziek die uit de auto’s kwam, een rustig sfeertje, drukte op straat, vriendelijke mensen, lekker eten op Blauwgrond en aan de Waterkant, het salsa dansen, met de lokale bus naar andere plaatsen, het fietsen door de stad, de vriendelijke buurvrouw, de Centrale Markt van wel twee verdiepingen en de chinees (supermarktje op bijna elke hoek van de straat) die tot 12 uur ‘s nachts open is. Heerlijk! Het enige wat ik nog niet had gezien was iets van de rest van het land.

Gelukkig ben ik Stephen Brug van Exotische Reizen Suriname tegen het lijf gelopen. Stephen had een aantal leuke tripjes. Zo ben ik met hem op dolfijnen- en plantage tour geweest en ben ik naar het binnenland gegaan. Jaw Jaw om precies te zijn. Eerst met z’n allen in een busje door het mooie landschap op de weg naar het zuiden. Onderweg zijn we een aantal keren gestopt om wat te eten en te drinken en om de Krijtberg te bewonderen. Op de kaart zag ik dat de weg niet verder zou gaan dan Atjonie. Dat had ik goed gezien, want eenmaal in Atjonie liep de weg door in de Surinamerivier, waar korjalen wachtten op mensen die naar het binnenland gingen. Ze voeren af en aan met voornamelijk de Surinamers zelf! Wat een prachtig binnenland! Een tropisch regenwoud wandeling overdag en ‘s nachts (aarde donker), een slaapplaats aan een prachtige stroomversnelling, een praatje met het dorpshoofd, het spelen met de kinderen uit het dorp, het zwemmen in de Surinamerivier van een ander plaatsje naar Jaw Jaw, een wandeling door het dorp en genieten van mannen die ’s morgens vroeg de vis vangen vanuit een korjaal en vrouwen die de was doen was het jammer genoeg weer tijd om terug te keren naar het koude en strakke Nederland. Ik had nog veel meer tripjes met Stephen willen maken. Je kon op hem rekenen, alles was van tevoren geregeld, je kon altijd bij hem terecht voor advies en hij laat de mooiste plekjes van het land zien! Een aanradertje! Wat een fijne tijd, ik had dit niet willen missen!  – geschreven door Puck de Koning (afstudeer PABO)