Reisvoorbereiding Suriname
Alles wat je moet regelen en weten voor je vertrek naar Suriname, met feiten en weetjes op één handige pagina.

Reisvoorbereiding
Een onbezorgde Suriname rondreis begint bij een goede voorbereiding en verdieping in de praktische en handige informatie die je daarvoor nodig hebt.

Over Suriname
Toegegeven, Suriname is niet direct het eerste land dat in onze gedachten opkomt bij het plannen van een zonvakantie. Terwijl hiervoor zoveel voordelen te bedenken zijn.

Ons aanbod
is geschikt voor iedereen die houdt van een actieve manier van reizen en graag wat meer ziet van de cultuur en natuur dan alleen de voorgekauwde reizen en bezienswaardigheden.

Reisvoorbereiding Suriname
Start hier met de reisvoorbereiding voor je onvergetelijke vakantie naar Suriname. Lees meer over de benodigde reisdocumenten, het klimaat, gezondheid, verkeer en nog veel meer.
Vlucht Amsterdam Paramaribo
De vliegtijd naar Paramaribo vanaf Amsterdam Schiphol bedraagt ongeveer 9 uur en 30 minuten.
Als bagage is 25 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage toegestaan op de SLM vluchten.
Informeer bij het boeken van een KLM vlucht of je ruimbagage is inbegrepen in de ticketkosten. Op de KLM vlucht is 12 kilo handbagage toegestaan.
Gedurende de non-stop vlucht worden alle maaltijden, snacks en alcoholische dranken gratis verstrekt.
Gezondheid Suriname
Paramaribo is malariavrij, maar niet alle plaatsen in het binnenland. De plaatsen van onze jungletrip zijn wel malaria vrij. Je bent echter vrij om desondanks toch malariatabletten in te nemen. Ook dengue (knokkelkoorts) komt voor. Daarnaast raden wij vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aan. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Suriname redelijk tot goed zijn, is het wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Het leidingwater in Paramaribo is goed drinkbaar. Het (leiding)water in het binnenland wordt gepompt uit de rivieren. Wij raden het af om dit water te drinken en alleen water uit flessen te consumeren.
Om je tegen muskieten te beschermen raden wij je aan een anti muggen middel met het bestanddeel DEET mee te nemen. Klamboes zijn niet nodig. Tevens raden wij je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Zelf zijn wij ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.
In sommige rivieren leven krokodillen, slangen en piranha’s. Wie geen gekke dingen doet en luistert naar de gids, is veilig.
Zie ook pagina: Veilig op vakantie
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Suriname en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Pinnen en Creditcard in Suriname
Een creditcard wordt in Suriname niet vaak gebruikt, behalve bij grotere hotels.
Alleen in Paramaribo en enkele grote plaatsen kun je met Visa en Mastercard bij banken en pinautomaten geld opnemen, jouw bank brengt je dit wel in rekening. Let op!! Voor geldopname moet je de juiste instelling hebben voor je bankpas, raadpleeg je bank.
Voor je persoonlijke uitgaven kun je het beste contante euro’s meenemen om te wisselen tegen een hogere koers dan de bank. Bij wisselkantoortjes kun je hiermee ook ’s avonds en in het weekend eenvoudig wisselen.
Tijdsverschil Suriname
Suriname kent geen zomer en wintertijd. Is het in Nederland zomertijd, dan is het verschil met Suriname +5, in de wintertijd is het verschil +4 uur.
Voorbeeld:
Is het in de wintermaanden in Suriname 8 uur ’s ochtends, dan is het in Nederland 12 uur ’s middags.
Is het in de zomermaanden in Suriname 8 uur ’s ochtends, dan is het in Nederland 13 uur ’s middags.
Datum en tijd op website widget
Klimaat Suriname
De temperaturen zijn het gehele jaar door vrij hoog. Ze variëren van 25° – 36° met een gemiddelde temperatuur van 30° C. De vochtigheidsgraad schommelt tussen de 65 en 90%.
Zonsopkomst Suriname en Zonsondergang Suriname. De zon komt altijd tussen 6.00 en 7.00 op in Suriname, en tussen 18.00 en 19.00 gaat deze weer onder.
Auto huren Suriname
- Jouw Nederlandse rijbewijs is maximaal 14 dagen geldig in Suriname. Blijf je langer, dan heb je een internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Deze kun je bij de ANWB aanschaffen. Omdat verhuurbedrijven soms toch om een IRB vragen, ook al blijf je niet langer dan 14 dagen, wordt aangeraden voor de zekerheid een IRB mee te nemen.
Visum Suriname
Als je naar Suriname reist, moet je altijd een geldig paspoort hebben. Het paspoort moet tot 6 maanden na vertrek geldig zijn. Voor niet ingezetenen van Suriname geldt er een visum of toeristenkaartplicht. Vreemdelingen van Surinaamse origine en de bezitters van o.a. de Nederlandse nationaliteit komen in aanmerking voor een toeristenkaart. De toeristenkaart kan slechts voor 1 (één) reis gebruikt worden. De toeristenkaart wordt niet gehecht in het paspoort. Voor de toeristenkaart hoeft je geen visumformulier en pasfoto in te dienen. De toeristenkaart kost circa € 55 per persoon en is alleen HIER digitaal aan te schaffen.
UITZONDERING:
Indien in je paspoort staat aangegeven dat je op Surinaams grondgebied bent geboren, dan heb je geen visum of toeristenkaart meer nodig om Suriname binnen te komen.
Jouw acute hulp in de jungle
In afgelegen of moeilijk begaanbare gebieden wordt jou cruciale hulp verleent via de medische luchtdienst, een volledig uitgeruste Airbus helikopter. Deze unieke dienstverlening is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen Exotische Reizen Suriname en Bridge Medical Group, een Medisch Logistiek- & Services bedrijf. Hun medische helikopter is een aanvulling op hun reguliere ambulancezorg.
Deze unieke medische dienstverlening is allen van toepassing bij boekingen via Exotische Reizen Suriname.
Vakantie Suriname Veilig
Suriname is een veilige toeristische bestemming. Net zoals in Nederland en op elke andere bestemming, moet je in Suriname ook op je hoede zijn. Een enkele keer hebben toeristen te maken met kleine criminaliteit zoals zakkenrollen. Het is niet verstandig om veel geld op zak te hebben of om met veel sieraden om rond te lopen. Let op je spullen als veel mensen dicht op elkaar staan of lopen zoals bij de busstations en rond de Centrale Markt. Loop ’s nachts niet alleen in slecht verlichte en donkere verlaten straten.
Criminaliteit
In Suriname komt (gewelddadige) criminaliteit voor. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens of kapmessen.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga na zonsondergang niet alleen de straat op. Ook niet om te reizen. Dit geldt vooral buiten het uitgaanscentrum van de hoofdstad Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich in de buurt van het Torarica hotel.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
- Vermijd afgelegen gebieden, zoals stille straten en stille parken.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Surinaams geld
De Surinaamse dollar (afgekort als SRD) is het officiële betaalmiddel van Suriname. De koers van de SRD is niet stabiel en kan dagelijks schommelen.
Wisselkoers
Beste tijd om Suriname te bezoeken
De aangenaamste jaargetijden zijn die van februari-april en van juli-oktober. De zogenaamde “droge tijden”. Dit zijn de beste periodes om Suriname te bezoeken.
Reisadvies Suriname
Het vliegverbod tussen Suriname en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Suriname is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Suriname als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Suriname naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus oploopt geldt er een vrijwel volledige lockdown in Suriname. Meer informatie over de in Suriname en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.