Informatie over Suriname
Op deze pagina kom je meer te weten over Suriname. Het is een van de meest veelzijdige landen in Zuid-Amerika met een smeltkroes aan culturen en een boeiende geschiedenis.
Reisvoorbereiding
Een onbezorgde Suriname rondreis begint bij een goede voorbereiding en verdieping in de praktische en handige informatie die je daarvoor nodig hebt.
Over Suriname
Toegegeven, Suriname is niet direct het eerste land dat in onze gedachten opkomt bij het plannen van een zonvakantie. Terwijl hiervoor zoveel voordelen te bedenken zijn.
Ons aanbod
Is geschikt voor iedereen die houdt van een actieve manier van reizen en graag wat meer ziet van cultuur en natuur dan alleen de voorgekauwde reizen en bezienswaardigheden.

Over Suriname
Suriname is niet direct het eerste land dat in onze gedachten opkomt bij het plannen van een zonvakantie. Terwijl hiervoor zoveel voordelen te bedenken zijn. Om te beginnen de Nederlandse taal die je tot diep in het oerwoud met de bewoners in de jungle spreekt, het gunstige klimaat, de uitgebreide keuken en de prachtige natuur. Door het ontbreken van massatoerisme kost het je in het binnenland amper moeite om je alleen op de wereld te voelen.
Suriname
Suriname is een fascinerend land in Zuid-Amerika. Het land is ruim 4,5x zo groot als Nederland. De buurlanden van Suriname zijn Guyana in het westen, Frans Guyana in het oosten en Brazilië in het zuiden. In het noorden grenst Suriname aan de Atlantische Oceaan.
De kustvlakte bestaat hoofdzakelijk uit moeras. Na een brede strook droog savanneland waarop de meeste steden en dorpen gebouwd zijn, krijg je het echte tropische regenwoud. Dit oerbos neemt 80% van Suriname in beslag. Het is een groot, onbedorven en zuiver regenwoud zonder lucht- en bodem vervuiling. In dit oerbos, de jungle van Suriname, wonen Indianen- en Marrons stammen. Ze worden geleid door een Groot Opperhoofd (Granman).
Het vele water in Suriname maakt dat je je nooit verveelt; een spiegelgladde rivier, een mysterieus stuwmeer en een weidse oceaan. Kleine eilandjes, tabbetjes, soms niet meer dan een reusachtige steen, liggen her en der in de rivieren. De grootste stroomversnelling is die van Wonotobo, in de Corantijn-rivier. Door de uitstoot van modder van de Amazone is de zeekust bruin en niet helderblauw. De stranden zijn echter prachtig. Drie soorten zeeschildpadden komen op deze stranden regelmatig aan land om eieren te leggen, met name bij Galibi. Natuurverschijnselen als een sibi busi (een plotseling opkomende slagregen) en de enorme helderheid van de nog niet door een overmaat aan kunstlicht vervuilde sterrenhemel, is een gebeuren om meegemaakt te moeten hebben.
Suriname is zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen en wordt op grond daarvan wel als zeventiende land op de lijst van rijkste landen geplaatst.
Geschiedenis van Suriname
Tot 1499 waren de enige bewoners de inheemse volken: Arowakken, Caraïben en Trio-indianen. Suriname werd in 1499 ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. De Engelse kolonisten bouwden in 1653 een verdedigingsfort en zij legden hun eerste plantages aan. De Zeeuw Abraham Crijnssen veroverde dit fort in 1667 en noemde het Fort Zeelandia. In 1667 ruilden de Nederlanders New Amsterdam (het tegenwoordige New York), voor Suriname.
Op de plaats waar Fort Zeelandia nu ligt, bevond zich ten tijde van de kolonisatie het indianendorp Paramurupo, waaraan Paramaribo haar naam te danken heeft.
Suriname natuur
Suriname beschikt over een schitterende unieke flora en fauna, dit maakt duurzaam toerisme in Suriname gelieft.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Sterker nog: Suriname is een en al natuur. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek in de wereld. De vegetatie van Suriname begint met de kustmangroven met kort daarachter het zwampbos. Dit bos gaat landinwaarts geleidelijk over in het tropisch regenwoud. Dit regenwoud ziet er vanboven uit als een groene lappendeken van broccoli.
Kenmerkend voor het landschap is ook de uitgestrekte savanne met het kenmerkende witzand en de granietbergen waaronder de bekende Voltzberg en de Tafelberg.
De temperatuur, die continue schommelt tussen 24 en 36 graden Celsius, draagt bij aan de zeer diverse en exotische natuur in Suriname. Het binnenland is een walhalla voor avontuurlijke reizigers en ecotoerisme in Suriname.
- Flora van Suriname
- Fauna van Suriname
Surinaams eten
Overheerlijke Caraïbische keuken, gerechten bereid met knoflook en andere exotische kruiden.
Bij een reis door Suriname mag de rijke Surinaamse keuken niet ontbreken. Jouw aankomst is het begin van een culinaire proeverij. Heerlijke, koele cocktails van bijvoorbeeld verse passievruchten. Een verkoelende schaafijs. Van rijst met kousenband tot roti, van saoto soep tot podosiri, van pipriwatra, van moksi meti tot pom, of je nu aan het ontbijtbuffet, de warme lunch of het diner verschijnt, alles wat je op jouw bord vindt smaakt naar meer.
Surinaamse Feestdagen
Datum | Feestdag |
1-jan | Nieuwjaarsdag |
maart | Holi Phagwa of Phagwa. Hindoeïstisch feest rond de maand maart. |
variabel | Goede Vrijdag. Vrijdag voor Pasen rond de maand april. |
variabel | 1e Pasen, rond de maand maart/april. |
variabel | 2e Pasen, rond de maand maart/april. |
1-mei | Dag van de Arbeid |
variabel | Ied-Ul-Fitr/Suikerfeest. Feest ter afsluiting van de ramadan. De datum is elk jaar anders. |
1-jul | Keti Koti/Dag der Vrijheden. Ter viering van de afschaffing van de slavernij. |
9-aug | Dag der Inheemsen/Ingi Dei. De dag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname. |
variabel | Ied-Ul-Adha (Offerfeest/Slachtfeest) Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. De datum is elk jaar anders. |
10-okt | Dag der Marrons (Gezamenlijke herdenkingsdag van de strijd van de Marronvoorouders tegen onderdrukking én voor vrijheid). |
27-okt | Divali (ok bekend als Lichtjesfeest). Vrolijk feesten binnen het hindoeïsme. |
25-nov | Onafhankelijkheidsdag |
25-dec | 1e Kerstdag |
26-dec | 2e Kerstdag |
Paramaribo
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De exotische hoofdstad (met ca.250.000 inwoners), ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de Atlantische Oceaan. De stad werd ooit sieraad van West-Indië genoemd, vanwege de vele witte houten huizen en schaduwrijke lanen. Door de mengelmoes van culturen kent de stad een unieke, voornamelijk houten, architectuur. De witte houten gebouwen met de typische groene luiken vertellen het verhaal van het koloniaal verleden. Vanaf 2002 staat het historisch centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De sfeer van de stad is geweldig om te ervaren en de verschillende wijken met ieder hun eigen karakter, zijn allen een bezoekje waard.
Paramaribo heeft de grootste overdekte markt van het Caribisch gebied. Hier bieden mensen uit de omringende dorpen hun koopwaar aan. Exotische junglevruchten, groenten en enorme vissen liggen hier in de marktkraampjes. Een vrolijk en kleurrijk spektakel!
Bevolking Suriname
De kleurrijke bevolking van Suriname, oorspronkelijk afkomstig uit vele oorden over de gehele wereld verspreid, bezit een schat aan culturen en godsdienstige gebruiken. Er wonen ongeveer 500.000 mensen in Suriname. 33% Hindoestanen, 30% Creolen, 17% Javanen, 8% Marrons (boslandcreolen), 3% Indianen, 9% Chinezen, Buru’s (nazaten van Nederlandse boeren), Libanezen, Joden, Brazilianen en overige. Het grootste deel daarvan is geconcentreerd in de kustvlakte en in- en om Paramaribo.
Het binnenland omvat 80 procent van Suriname en er wonen slechts 28.000 mensen (Indianen en Marrons). De Marrons stammen af van Afrikaanse slaven die van de plantages vluchtten en zich vestigden in het ondoordringbare regenwoud.
Voertaal in Suriname
Het Nederlands is in Suriname de officiële taal. Op school, bij de overheid en in de media wordt alleen het Nederlands gebruikt. het Sranan Tongo (oftewel Surinaams) is de tweede taal. Daarnaast wordt er veel Sarnami (Surinaams Hindoestaans) gesproken. Andere talen die gesproken worden, zijn het Javaans, Chinees, Portugees, de verschillende Marrontalen (zoals Saramaccaans en Aukaans) en Inheemse talen. Het Surinaams wordt de ‘contacttaal’ genoemd, iedereen spreekt eerst Surinaams en dan Nederlands. In Paramaribo wordt bij de Chinese supermarkt veelal in het Surinaams gecommuniceerd. In het binnenland wordt ook voornamelijk Surinaams gesproken.
Surinaamse woorden en "vakantie" zinnen
Wel Nederlands, maar toch net een beetje anders:
- Wanneer Surinamers gaan douchen zeggen ze dat ze gaan “baden”
- een borrel heet een “shot”
- priklimonade heet “een soft” oftewel Fernandes
- vruchtensap heet kortweg “sap”
Cultuur Suriname
In Suriname is er een grote diversiteit aan culturen die allemaal naast en met elkaar leven. Het is bijzonder om te zien dat zoveel culturen uiteindelijk met elkaar vermengd zijn tot één geheel.
Surinamers zijn een erg levendig volk, met een relaxte en vriendelijke attitude. Het is, in tegenstelling tot Nederlanders, een ‘samen’ volk. Ze doen alles samen en familie woont bij elkaar van generatie op generatie.
Als je iets van de historie van Suriname kent, weet je dat Suriname vroeger een handelsoord van Nederland was om exotische kruiden en specerijen te kweken. Door de slavernij zijn er allerlei bevolkingsgroepen gekomen die nog steeds het hedendaagse Suriname vormen. Zo zijn er veel invloeden vanuit Afrika; de Creolen en Marons. Er zijn de Hindoestanen (uit India en Sri Lanka) en de Javanen die uit Indonesië kwamen. Natuurlijk zijn er ook indianen die ooit de inheemse inwoners van Suriname waren. Ook zijn er in de vorige eeuw Nederlanders naar Suriname verhuisd die er boerderijen hadden, deze groep wordt de Buru’s genoemd, boeren dus. Verder zijn er nog veel Chinezen die pas in de laatste eeuw naar Suriname gekomen zijn voor handel, Brazilianen die er goud kwamen zoeken en Joden en Libanezen die via Europa zijn gekomen. De grote mengelmoes van al deze culturen vormen samen Suriname. Dit zie je aan alle tradities die in stand worden gehouden, maar ook aan het eten en de taal. Laat je dus verassen door heerlijke gerechten en bijzondere gewoontes!
No Spang! Het komt allemaal goed.
Binnenland Suriname
Suriname is één van de meest bosrijke landen ter wereld, het land bestaat voor 80% uit jungle.
In bet binnenland leven de Indianen- en Marron stammen. Ze worden geleid door een Groot Opperhoofd (Granman).
De stroomvoorziening in het binnenland word geregeld door een aggregaat, deze wordt meestal inwerking gesteld tussen 19.00 en 23.00 uur.
Een meer dan 100 kilometer brede breuklijn loopt dwars over het land en veroorzaakt een groot aantal kleine-, grote- en vaak zelfs zeer grote stroomversnellingen.
Het vervoer in het binnenland is per korjaal (uitgeholde boomstam) en soms per vliegtuig. In het binnenland zijn geen wegen
Leuke plekken in Suriname
Een uitstapje in en buiten Paramaribo is zeker de moeite waard. De meeste bijzondere plekken en leuke bezienswaardigheden zijn vrij toegankelijk en bij enkele, zoals musea, wordt entreegeld gevraagd. Sommige bezienswaardigheden zijn afgelegen en daardoor alleen mogelijk met een overnachting.
- Art Museum Moengo
- Blauwgrond
- Bloemenmarkt
- Centrale Markt
- Chinese markt
- Duplessis-huis
- Fort Zeelandia
- Hindoebedevaart
- Joods Museum en Synagoge
- Jules Wijdenbosch Brug
- Katholieke Bisdom Museum
- Koningin Wilhelmina standbeeld
- Kotomisi museum
- Lalla Rookh Musseum
- Moskee en Synagoge
- Museum Bakkie
- Nola Hatterman Instituut
- Noodmarkt
- Numismatisch Museum
- Onafhankelijkheidsplein
- Openluchtmuseum Nieuw Amsterdam
- Orchideeënmarkt
- Palmentuin
- Paramaribo Zoo
- Ready Tex Art Gallery
- Saamaka Marron Museum
- Petrus en Paulus kathedraal
- Surinaamsche Rumhuis
- Vogeltjes markt
- Vreedzaam Markt
- Waterkant
- Zondagsmarkt