Plantage tour in Suriname, hier varend over de Commewijne Rivier met Vera, Joost, Yvette en ik een prachtige plantage tour gemaakt.

Eerst met de boot over de Suriname rivier naar de plantage Rust en Werk. Over de plantage gelopen en veel verhaal gehoord over de daarbij behorende geschiedenis. Tijdens het wandelen zowat bij elke boom van de vruchten geproefd. LEKKER! De gids wist werkelijk alles van de plantage en wilde alles met ons delen. Vanaf de kroeg, wat tevens de fietsen verhuur was nog een stuk gaan fietsen en de graven bekeken van de oude bazen. Op de terugweg kwamen we langs een aantal bakken van een meter of 6 helemaal vol met garnalen. Die waren een uurtje of 3 daarvoor gevangen, toen gekookt en lagen nu te drogen in de zon. Vooral door Joost zijn doorzettingsvermogen met ondersteuning van mij is er nog anderhalve meter over. Zelfs de verdwaalde krabbetjes en inktvisjes hebben we weggetjompt. Goeie prak hebben ze hier. Ondanks de vele vis een goeie lunch gegeten op het balkon van onze gids. Na de lunch via een aantal kreken gevaren naar plantage Frederiksdorp waar wij ook zouden overnachten. Dit was een prachtige tuin met palmbomen en andere plantachtige dingen. Hier staan een paar mooi opgeknapte plantage gebouwen die vroeger van de politie waren inclusief een gebouw waar de boeven zaten. Het enige jammere was dat er miljard muggen zaten en we na zonsondergang direct naar binnen moesten.

De volgende dag na een lekker ontbijt door gevaren naar plantage Bakkie, ook wel bekend als plantage Reynsdorp. Onderweg veel te horen gekregen over Suriname en haar geschiedenis. Op Bakkie een rondleiding gehad en een museum bekeken over de slavernij. Heel veel beeldmateriaal en een goed verhaal er bij. Ik ga zowaar nog interesse tonen in geschiedenis. Vanuit Bakkie met de boot naar Plantage Alliance gevaren. Alliance is een voormalige suikerrietplantage waar nu citrus verbouwd wordt. Met een van de bewoners hebben we nog onverwacht geborreld, overheerlijke grapefruit en pompelmoes mee gekregen en na de rondleiding terug gegaan met de boot. Heerlijk 5 uurtjes over de rivier gevaren en tijdens het varen een goeie lunch gehad en rond half vijf weer thuis. Voor mijn gevoel een week weggeweest, ook al waren het maar 2 dagen. Zoals Joost 50 keer heeft gezegd en waar ik me volledig bij aansluit: “Guys, I’m living the dream!”, Geert van der  Heiden (fysiotherapiestagiair in Paramaribo, Suriname)