In ruim drie weken hebben we een geweldige rondreis gemaakt in Suriname, georganiseerd door Stephen Brug. Heel veel gezien, verrassende belevenissen. Prachtige ruige jungletochten gedaan. Mooie foto’s en inspiratie weer mee naar huis genomen. Kortom enorm genoten! Een greep uit de vele dingen die we ondernomen hebben: 

De rondreis begon met een tour langs de verschillende plantages. Het heeft ons een goede indruk gegeven uit de tijd van bloei en de helaas daarbij behorende slavernij. Nogal wat uurtjes hebben we doorgebracht in een korjaal met de vele stroomversnellingen en schitterende natuur. Kennisgemaakt met allerlei Surinaamse gebruiken, gewoontes en heerlijke gerechten. Een speciale ervaring was de kunstworkshop die ik, kunstenares, op een school in Kajana georganiseerd heb. De workshop werd erg leuk ontvangen door een 35-tal kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar. Een onvergetelijk verblijf in Bigi Pan. Diverse exotische vogels van dichtbij gezien. Bigi Pan deed ons sterk denken aan onze Oostvaardersplassen, waar wij dichtbij wonen. Maar dan met dat verschil dat een overnachting hier, midden op onze plas, niet mogelijk is. Afzien op de propvolle boot naar Apoera. Ja, ook dat maakt de reis bijzonder. Een bezoek aan het voormalig melaatsenkamp en pelgrimsplaatsje Batavia. Onverwacht zaten we ineens in een totaal andere wereld en werden we actief betrokken bij de bedevaartsroute. De Bisschop die het openingsgebed zou doen bleek onverwacht afwezig. Daarom vond de Pater het meer dan bijzonder dat er toch een Bisschops (achternaam van Mariël) in het gezelschap bleek te zijn. Na een korjaaltocht en een ruige, als  sauna aanvoelende jungletocht begon de beklimming van de Okoberg. Langs lianen en wortels omhoog naar de top. Een aparte ervaring om dan ineens op de top tussen de cactussen te lopen, met uitzicht over het bladerdak van de jungle. Vastzitten met de auto in de modder van de jungle. Spannend… betekende dat dan toch dat we moesten duwen?… Gelukkig kon een four-wheel-drive erbij gehaald worden om de auto er door te trekken. In een tropische regenbui in een korjaal naar Bloemendaal. Door en door nat daar aangekomen klaarde het weer op en bleek deze accommodatie een waar paradijsje te zijn.

Vanuit Nederland hield Stephen Brug continu de regie over de reis en hield contact met de gidsen en stuurde bij als het nodig was. Nogmaals veel dank, voor alle goede zorgen! Én de onvergetelijke herinneringen! Vriendelijke groet,

Jack en Mariël