Op de vakantiebeurs in Utrecht hebben we kennis gemaakt met Exotische Reizen Suriname. Hun manier van werken beviel ons meteen. Stephen Brug heeft voor ons in de periode maart april een combinatie van een individuele en een groepsreis samengesteld, geheel volgens onze wensen. Ik ben niet echt een wandelaar, maar Stephen heeft mij enthousiast gemaakt voor de wandelvierdaagse in Paramaribo. Daar heb ik geen spijt van gehad. Wat een feest is dat! Alhoewel ik niet getraind was voor de wandelingen heb ik ze zonder problemen uitgelopen. Een minpuntje was dat het regenseizoen een maand eerder was begonnen dan normaal, met als gevolg dat we op de 3e wandeldag te maken kregen met een tropische wolkbreuk. Deze hield enkele uren aan.

Fietsen is mijn passie. Stephen heeft er voor gezorgd dat ik 5 dagen lang met gids Lucien door Suriname heb kunnen fietsen. Ook dit was een geweldige ervaring. Al vond ik het fietsen met Lucien in Suriname soms best gevaarlijk tussen al die grote vrachtwagens met bomen. Maar dit is niets vergeleken met Nederland. Onlangs ben ik in één week tijd 2x door verschillende auto’s aangereden. De 1ste keer stond er ’n auto op ’t fietspad geparkeerd en gooide hij de deur open op het moment dat ik met de racefiets langsreed. Met een afgescheurd oor naar het ziekenhuis. Een week later reed ik op een fietspad, waar ik voorrang had, reed een chauffeur m’n voorwiel kapot en reed vervolgens zonder zich te melden door. Moest ik 11 km naar huis lopen. Lucien was zeer aangenaam gezelschap, hij kon nog beter fietsen dan ik en vertelde veel over zijn land. Mijn vrouw is niet zo sportief, maar zij werd elke dag die ik fietste naar mijn eindpunt gebracht. Met haar werden onderweg ook nog leuke dingen gedaan.

Bigi Pan was een belevenis op zich: primitief slapen in een paalwoning, maar wel geheel in de natuur. De kok ter plekke produceerde prima maaltijden. We hebben een aantal dagen in B&B “Amice” in Paramaribo geslapen. Het echtpaar dat deze B&B runde was heel aardig en behulpzaam. Vanuit de B&B hebben we het centrum van Paramaribo verkend, hebben we dolfijnen gespot en enkele plantages bezocht, wat heel interessant was. Daarna zijn we met gids Geffrey, naar Galibi gereden. Hij kon leuk vertellen (en zingen). Omdat hij daar geboren was kon hij ons veel van zijn dorp Christiaankondre vertellen. Een van de hoogtepunten van de reis vond ik een avondbezoek aan de stranden, waar de zeeschildpadden hun eieren komen leggen. De volgende dag hebben we lang gezocht naar een ouder nest, vanwaar de jongen naar zee zouden moeten rennen. Na lang zoeken besloten we het maar op te geven. Wij zaten alweer in de boot, maar Geffrey wist van geen opgeven. Een kwartier later vond hij alsnog een nest met een paar jonge schildpadjes, die we uiteindelijk naar zee hebben begeleid. Voor mij, als bioloog was dit ook een bijzondere ervaring. Een van de redenen waarom ik Suriname wilde bezoeken. Een andere reden was dat ik graag naar de binnenlanden van Suriname wilde gaan. Ook dat gebeurde.

We zijn vanuit Atjoni per korjaal naar Jaw Jaw gevaren. Daar werden wij opgewacht door Bele, onze gids, die daar was geboren. We verbleven in een traditionele hut, zonder enige faciliteiten, maar het gaf ons wel een idee hoe de mensen hier leven. In de boom, voor onze hut hadden we een privé-luiaard. Waar elders in de wereld kom je dit tegen? We hebben veel contact gehad met de plaatselijke bevolking. Ook de tocht door de jungle met een plaatselijke gids was voor mij onvergetelijk. Omdat zowel mijn vrouw , als ikzelf ons hele leven in het onderwijs hebben gewerkt, leek het ons leuk om een les te geven op een plaatselijke school. De bedoeling was dat mijn vrouw dat zou doen op een basisschool en ik op een middelbare school. De basisschool was geen probleem, maar een geschikte middelbare school wel. Allereerst was het de eerste 2 weken van ons verblijf in Suriname schoolvakantie. Stephen had een havo/vwo-school voor mij gevonden. Maar de nacht, voordat ik daar een les zou geven, werd er ingebroken en kon de les niet doorgaan. Zoals voor mij het fietsen een van de hoogtepunten was, was dat voor mijn vrouw het lesje in groep drie van de dorpsschool in Jaw Jaw . Niets was Stephen teveel om zijn belofte waar te maken dat ik een les kon geven. Hij heeft meer dan 20 telefoontjes gepleegd, teneinde voor mij een school te vinden. Tenslotte heb ik in Jaw Jaw aan groep 8 een les gegeven.

Wij hebben de laatste jaren veel over de wereld gereisd, maar deze vakantie hoort bij de top-3!!! Het was een van de beste die we ooit hebben gemaakt. En dat is op de eerste plaats te danken aan Stephen met zijn fantastische team van gidsen en chauffeurs, waaronder Aniel. Iedereen stond letterlijk dag en nacht voor ons klaar. Werkelijk alles was tot in de puntjes geregeld. Alhoewel wij zeer kritisch zijn kunnen we werkelijk geen enkel minpuntje bedenken. Alles wat ons op de vakantiebeurs beloofd was is waargemaakt.

Wij kunnen iedereen aanraden om een reis te bespreken bij “EXOTISCHE REIZEN SURINAME”.

Mochten er potentiële klanten zijn, die wat extra informatie van ons zouden willen hebben, dan mag Stephen mijn emailadres of telefoonnummers doorgeven. Henny en Barry Connolly