In januari-februari 2016 verbleven wij 4 weken in Suriname om land en volk beter te leren kennen. Aanvankelijk dachten we allerlei trips ter plaatse in Paramaribo te gaan regelen maar het was goed dat Stephen Brug tijdig op ons pad kwam. Bij hem thuis aan de “keukentafel” hebben wij aangegeven wat we zoal wilden, wat resulteerde in een 12-daagse rondreis. Dus geen vermoeiende dagtochten heen en terug naar Paramaribo, maar hup,  goed georganiseerd op pad. Wat je zelf, gezien de infrastructuur van het land, nooit vanuit Nederland zou kunnen regelen.

Hoogtepunten van de rondreis waren Bigi Pan, dat grote meer in het oosten met geweldige vogelformaties van flamingo’s, witte reigers en zeker ook rode ibissen. Bij duizenden! De wel zeer aparte nachtelijke boottocht van Nickerie naar Apoera over de Corantijnrivier mag ook genoemd en het aansluitende gastvrije verblijf in Avanavero. Goede herinneringen bewaren we aan de kleine resorts aan de Surinamerivier, Menimi en Pikin Slee waar we echt de sfeer van het binnenland konden proeven – en het varen en laveren op die rivier was overigens een feest. Minder feestelijk maar beslist zeer interessant was de afsluitende boottocht over het Brokopondomeer, waar de vele dode boomtoppen herinneren aan het oerwoud dat 60 jaar terug door het stuwmeer verdween.

Wat ons tijdens de reis herhaaldelijk verbaasde was of Stephen alle gidsen, chauffeurs en bootmannen a.h.w. aan een touwtje had. Iedereen stond op tijd op ons te wachten, zelfs twee uur ’s nachts op de steiger in Apoera! En waren we eenmaal gewisseld van auto of boot, dan ging ook nog de telefoon met de vriendelijke vraag vanuit Nederland of de zitplaats naar tevredenheid was. De organisatiegraad overtrof daardoor de stoutste verwachtingen! Kortom: we kijken mede door de rondreis met veel plezier terug op onze eerste kennismaking met Suriname en we gaan dit vast voor andere delen van het land nog eens herhalen.

Nog een tip: Suriname heeft vele radiostations maar een hele informatieve zender met website is Radio Apintie, ook te downladen als app. Wie zich voor de politieke en economische ontwikkeling van Suriname interesseert  treft hier zowel informatie als een heel goed sfeerbeeld.

Kees en Anneke Schoenmaker, Vlaardingen